Oldalak


   SZENTHÁROMSÁG

    Ma, Pünkösdvasárnap után a Szentháromságot ünnepeljük: három személyt egy Istenben: az Atyát, a Fiút és a Szentlelket. Ez a beszéd a Szentháromságról, mint eredetről és célról szól.

    A mai ünnep azonban sokkal többet mond el annál, hogy Isten létezik. Azt mondja el, amit magunktól nem tudnánk, amit Jézus nyilatkoztatott ki nekünk. Isten Szentháromság: Atya, aki öröktől nemzi a Fiút, Fiú - Jézus , aki ismeri az Atyát és engedelmeskedik Neki. És a Harmadik – aki az Atya és Fiú közötti Szeretet. Róla hallottunk az elmúlt vasárnap, a Szentlélekről.

         A Szentháromság a világmindenség eredete – s a te és az én életem forrása. Ezért nem magunkba zárkózva kell élnünk, hanem valami mélyebbre vagyunk teremtve, mégpedig, hogy kapcsolatban, családban éljünk.

         A Szentháromság képmására teremtettünk. Arra vagyunk teremtve, hogy családként éljünk. Feladatunk, hogy családot alkossunk, azt óvjuk és erősítsük. Ez nyilvánvalónak látszik, de erre szükséges emlékeztetni magunkat, különösen is ma.

  A szentek közösségét ismerjük el, amikor az Atyához imádkozunk a Fiú által a Szentlélekben. Eredetünk egy család, a Szentháromság családja, célunk egy család, a szentek közössége, amely örök egységben van a Szentháromság személyeivel. 

          Mint emberek Isten hasonlatosságára vagyunk teremtve, s ott van bennünk a Szentháromság képmása – az Atya, a Fiú és a Szentlélek örök családja. Ezért alapvető a házasság és a család a hitben, de a társadalomban is.

Forrás ~ Internet


Szentháromság ~  Áldás 

Nyugodjon meg rajtad az Atya áldása
aki teremtőnk, gondviselőnk és életünk forrása.

Nyugodjon meg rajtad a Fiú áldása
aki megváltónk, testvérünk és békességünk forrása.

Nyugodjék meg rajtad a Szentlélek áldása
aki vigasztalónk, pártfogónk és minden örömünk forrása.